הנרי שלזניאק, מהאמנים הבולטים של "דלות החומ", החל את דרכו כצלם ובסוף שנות הששים עשה מעבר לציור. בתערוכה מוצגות עבודות על נייר מסוף שנות ה-60 ומשנות ה-70.
- " ובכל זאת, אני חושב על עושר חושניותך שהיתה ניקיון" יאיר הורביץ, ניקיון, מתוך יחסים ודאגה: שירים (תלאביב: הקיבוץ המאוחד, ספרי סימן קריאה, 1986)
מוטיב מרכזי ביצירתו של שלזניאק וא הדואליות בין הגישה החסכנית הומדודה לבין יופי אין סופי העולה מהן. העבודות מתאפיינות במינימליזם קפדני, כמעין הסתפקות נזירית ברוח המזרח כשהצבע הלבן דומיננטי, באסתטיקה פיוטית ובדימויים המהווים עולם פנסטי - זמן חלום.
בין הדימויים: כרכרה וסוס, פירות, פעמונים, ציפורים, חד קרן ואותיות ומספרים.
כותבת גליה בר אור במאמרה בקטלוג לרגל תערוכתו "ציור שלי דורש" במשכן לאמנות בעין חרוד: "מוטיבים חזותיים אלה היו שגורים בעת העתיקה כייצוגים של פוריות, שגשוג, אהבה ואושר וכיום התגלגלו בתבניות לעיטור ידני של רהיטי בית ומטבח, לקישוט עצי חג מולד...".
שלזניאק מתייחס גם ליופי במובן הדקורטיבי והפופלרי לצד התייחסותו למושג היופי הקלאסי שמופיע ברישומי הדמויות מספרי אמנות.
בציור של שלזניאק הדיוק הוא עניין מהותי - הדימויים בציוריו נוצרו בעזרת שבלונות, שימוש שאפשר לו מידה של דיוק מוחלט, שליטה ברישום ויצירת קו נקי המעביר תחושה של איפוק לצד עידון רב
בעבודויו נשמר תמיד שווי משקל קומפוזיציוני - מוסיקלי כשהיחס בין השוליים למרכז מעניין תמיד.
הוא ידע להעניק ערך לשוליים ולמה שנראה לכאורה צדדי וזניח. לעיתים בין המרכז לשוליים קיימים שטחים ריקים. החלל הריק הזה יחד עם התנועה הסטטית הקיימת בציוריו מזמינים את הצופה להתבוננות מעמיקה הדורשמת ממנו ,השלמה" של הציור ופותחת אופני פירוש רחבים
בציוריו החומריות מועטת וקיים צמצום בציור ידני, אך הם מצליחים לגעת ולהפעים את הצופה בזכות הפואטיות והליריות.
- " ואם התם הזה כגשם, הוא כה צבעוני, גם שכר יש", יאיר הורביץ, אנחנו בגילנו, מתוך יחסים ודאגה: שירים (תל אביב, הקיבוץ המאוחד, ספרי קריאה, 1986)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה